lauantai 31. tammikuuta 2015

Kotikansainvälisyyttä - olkaa hyvät! Kulttuurikurssi Laanilassa säväyttää

Kansainväliset kulttuurit” -kurssin opiskelijoita esittelemässä Oulua uusille ystävillensä Saksasta, Nepalista, Japanista ja Tanskasta. Anni Miettunen (vas.), Elisa Rudeloff, Ida Tuomi, Joonas Taskila, Bimala Azalea Chapagain, Sora Miyauchi ja Jakob Kristensen.

Huipputyyppejä eri puolilta maailmaa. Uskomattomia maisemia. Ihmeellisiä tarinoita kaukaisten maiden tavoista ja tottumuksista. 

Tiesitkö, että maailmassa on vaaleanpunainaisia delfiinejä? Monenkirjava joki? 5-vuotiaana valittava lapsijumalatar, jonka elämä riistetään palvomalla häntä kunnes hänen kuukautisensa alkavat ja joka sitten hylätään? Ja että on olemassa mer, jotka kohtaavat, mutta joiden erilainen vesi ei sekoitu ja jotka ovat samanaikaisesti sekä kylmiä ja raikkaita että lämpimiä ja happamia?

Oulun yliopiston kansainvälisillä jatko-opiskelijoilla on monta upeaa ja uskomatonta tarinaa kerrottavanaan. He ovat jo kokeneita sekä maailmaa nähneitä ja saavat ensivierailullaan otteen nuoriin lukiolaisiin. Useat heistä ovat tulleet yliopistoon täydentämään opettajaopintojaan, mutta joukosta löytyy myös muiden alojen opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisesta opetuksesta ja haluavat sen vuoksi itsekin nähdä ja kokea tämän ihmeen.

Tärkeintä heille itselleen on oman maansa ja kulttuurinsa esitteleminen. He ovat ylpeitä kotimaastaan ja sen ihmisistä. Kauas Ouluun rantauduttuaan he ovat sanomattoman otettuja siitä, että heitä pyydetään kertomaan elämästään Bangladeshissa, Brasiliassa, Kiinassa, Kolumbiassa, Marokossa tai milloin missäkin maailman kolkassa.

Nuoret tapaavat ensi kertaa elämässään ihmisiä maista, jotka tunnistavat vain nimeltä. ”Ilman tätä kurssia emme varmaan koskaan elämässämme oppisi tuntemaan ketään pakistanilaista tai nepalilaista. On hauska tietää, että jos joskus myöhemmässä elämässään johonkin noista maailman kolkista eksyy, niin siellä on tuttu ihminen olemassa, johon voi aina ottaa yhteyttä” eräskin opiskelija kertoo. Osa nuorista on itsekin kiertänyt maailmaa vaihto-oppilaana. Tällä kurssilla voikin esitellä toista kotimaataan, kertoa huimista kokemuksistaan ja rohkaista muitakin lähtemään maailmalle.

Jos vieraat kielet sujuvat hyvin, opiskelee englanninkielisiä sisältökursseja ja osallistuu koulun kansainvälisyysprojektiin, saa lukion lopussa Euroopassa suositun CertiLingua-todistuksen. Se helpottaa pääsyä eurooppalaisiin yliopistoihin ja työharjoitteluun suuryrityksiin. Tällaiset nuoret ovat rohkeita, fiksuja ja seikkalunhaluisia. Todennäköisesti he vielä itse jonain päivänä esitelmöivät jossakin päin maailmaa Suomesta ja suomalaisuudesta.


Tiina Fredriksson, Englannin ja ruotsin kielen lehtori, kansainvälisyysvastaava, Laanilan lukioEi kommentteja:

Lähetä kommentti